Over de Plastieken Plunk

Info Wie is Plunk Locatie PéPé Soirée

1869187588161De Plastieken Plunk is een prijs voor het beste Nederlandstalige, Engelstalige, Duitstalige, Franstalige of woordeloze korte stripverhaal die jaarlijks wordt uitgereikt.

Uit de inzendingen kiezen de organisators een shortlist van acht stripverhalen. Die verschijnen in de tweede helft van oktober op onze site. Vervolgens kunnen het verzamelde internet en alle nonkels en tantes stemmen voor de publieksprijs. De gelukkige winnaar daarvan krijgt vijftig euro’s in zijn of haar pegels gestampt.

Op 18 november komt vervolgens een professionele jury samen die uit de acht genomineerden een eindwinnaar kiest. Op de avond van diezelfde dag wordt de winnaar in café Het Onverwacht Geluk te Gent (meer info volgt) bekend gemaakt en wordt er verbroederd, gedanst, gedronken en gefeest. Menig stripfan, stripmaker, stripwinkelier of ander stripgerelateerde levensvorm spreekt met een glazige blik en een mysterieuze glimlach over de prijsuitreikingen van de vorige edities.

De winnaar mag tweehonderdvijftig euro in zijn of haar zakken steken en ontvangt een door Luc Cromheecke zelf op onnavolgbare wijze ontworpen en gekneed beeldje.

De uiterste inzenddatum dit jaar is 30 september.

Palmares Plastieken Plunk

2008 : Pinda (“Aleize”)
2009 : Brecht Evens (“Handen uit de mouwen”)
2010 : Erwin Kho (“Elke seconde telt”)
2011 : Frederik Van den Stock (“De Preminiemen”)
2012 : Martijn Van Santen (“Het Ondernemersdilemma”)
2013 : Leslie Saurus (“Dolfijnsoep”)
2014 : Thijs Desmet (“Spokenuur”)
2015 : Jan van Doornspeek (“Wachtkamer”)
2016 : Jonas Sysmans (“Krieg”)

Palmares Publieksprijs

2008 : Swahili en Peter Moerenhout (“Brief aan een onbekende”)
2009 : Pieter Rosseel en Peter Moerenhout (“Zuiverend vuur”)
2010 : Bartosz Sztybor, Piotr Nowacki en Tomasz Pastuszka (“Just one different thought”)
2011 : Merel Cremers (“Carrousel”)
2012 : Mathias van den Berge en Bram Vaassen (“Ik ben beter alleen en een beetje verveeld”)
2013 : Jeroen Funke (“Poepie Love”)
2014 : Bram Algoed (“Na zondag was het opnieuw maandag”)
2015 : Floris De Smedt (“Kapitein Ansjovis”)
2016 : Dennis Marien (“Metamorfosen”)

Dieter VDO Award

2015 : Dieter VDO

 

Wie is Plunk?

plunkEen Plunk is een vreemdsoortig wezen dat voor het eerst maar niet voor het laatst opgemerkt werd in de Antwerpse Kempen. De biologen Cromheecke en Letzer wijden er hun levenswerk aan, dat in vele delen onderzoekt hoe de Plunk, waarvan er maar één exemplaar lijkt te bestaan, zijn overlevingsstrategieën uittest op zijn omgeving.

Als eerbetoon aan dat mythische wezen besloten Pulp deLuxe en Plots Stripmagazine in 2008 hun gemeenschappelijke Grote Prijs voor de Kortstrip naar de Plunk te vernoemen. Dat werd dan, naar analogie met De Bronzen Adhemar, de Plastieken Plunk.

website Plunk »

 

Locatie PéPé Soirée

gelukHet Onverwacht Geluk

Burgstraat 59
9000 Gent

T. +32 474 822 770
U. https://www.facebook.com/Het-Onverwacht-Geluk-594279957367192/